ခြင့္ျပဳခ်က္မေပးရင္ေတာင္မွ သင့္ရဲ႕တည္ေနရာကို ေျခရာခံေနတဲ့ Google

0
1271

Zawgyi Version

Google က သင့္ရဲ႕တည္ေနရာကို ခြင့္ျပဳခ်က္မရဘဲနဲ႕လည္း ေျခရာခံေနတယ္လို႕ စံုစမ္းသိရပါတယ္။ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ Princeton University ရဲ႕ သုေတသီေတြဟာ Google ၀န္ေဆာင္မႈေတြက Android ေရာ iPhone မွာပါ တည္ေနရာအခ်က္အလက္ေတြကို သိုေလွာင္ထားေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။ privacy settings မွာပိတ္ထားရင္ေတာင္မွ သိမ္းေနဦးမွာပါ။
K. Shankari လို႕ေခၚတဲ့ University of California ရဲ႕ ဘြဲ႕ရသုေတသီတစ္ေယာက္ဟာ သူမရဲ႕ Android ဖုန္းေလးမွာ Location History ကို ပိတ္ထားေပမယ့္လည္း ေစ်း၀ယ္ထြက္ဖို႕အတြက္ noti ေလးျပတာကို လက္ခံရရွိခဲ့ပါတယ္။
Google က တည္ေနရာအခ်က္အလက္အတြက္ ခြင့္ျပဳခ်က္ေတြေတာင္းပါတယ္။ ဒါကေတာ့ Location History setting ထဲမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Google’s support page မွာကေတာ့ အခုလိုေျပာထားပါတယ္။ “Location History ကို ၾကိဳက္တဲ့အခ်ိန္မွာ ပိတ္လို႕ရပါတယ္။ Location History ပိတ္ထားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ သင္သြားတဲ့ေနရာေတြကို သိမ္းဆည္းထားမွာမဟုတ္ေတာ့ပါဘူး။” ဒါေပမယ့္ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ ဒါဟာမမွန္ကန္ဘူးဆိုတာကို ေတြ႕လိုက္ရပါတယ္။
အေသးစိတ္ရွင္းျပထားတဲ့ အစီရင္ခံစာမွာေတာ့ “Location History” ပိတ္ထားေပမယ့္လည္း Android ဖုန္းေလးမွာ ဘယ္ေနရာကိုသြားသလဲဆိုတာကို သူ႕ရဲ႕ Google အေကာင့္မွာ သိမ္းဆည္းထားတုန္းပါပဲလုိ႕ ေရးထားပါတယ္။
တကယ္လို႕ သံုးစြဲသူက Location History ကို ပိတ္ထားတယ္ဆုိရင္ေတာင္မွ သူတို႕ဘယ္ေနရာမွာရွိေနသလဲဆိုတာကို သိမ္းဆည္းထားဦးမွာပါ။ ပိတ္ထားတယ္ဆိုတာက ဘယ္ေနရာမွာ Maps ဖြင့္တယ္ဆိုတာမ်ိဳး၊ Android က ရာသီဥတုကို Update လုပ္ေပးတဲ့အခါမ်ိဳးမွာ မွတ္ထားတာမ်ိဳးကို မတားဆီးႏုိင္ပါဘူး။
Google search လုပ္လိုက္မ်ိဳးကလည္း လံုျခံဳတယ္လို႕ မထင္လုိက္ပါနဲ႕။ ရွာေဖြမႈက တည္ေနရာနဲ႕ မသက္ဆုိင္ဘူးဆိုေပမယ့္လည္း သင့္ရဲ႕တည္ေနရာကိုသိရွိျပီးေတာ့ Google အေကာင့္မွာ သိမ္းဆည္းထားေပးဦးမွာပါ။
Google ကေတာ့ အခုလိုတံု႕ျပန္ထားပါတယ္။
“Google က သံုးစြဲသူေတြရဲ႕ခံစားမႈကို တုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစဖို႕အတြက္ တည္ေနရာကိုအသံုးျပဳနုိင္တဲ့နည္းလမ္းေတြ အမ်ားၾကီးရွိပါတယ္။ Location History, Web နဲ႕ App Activity တို႕ကို အသံုးျပဳလ်က္ရွိေနပါတယ္။ သူတုိ႕ရဲ႕လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြကို ရွင္းျပထားပါတယ္။ သံုးစြဲသူေတြ ပိတ္ဖြင့္လုပ္ႏုိင္တယ္လို႕ ေျပာထားပါတယ္။ ျပီးေတာ့ စိတ္ၾကိဳက္ဖ်က္တာမ်ိဳးလည္း လုပ္ေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။”
“Web and App Activity” ကို ပိတ္ထားႏုိင္တယ္လို႕ေျပာထားေပမယ့္လည္း ဒါက အလိုအေလ်ာက္ပြင့္ေနႏုိင္ပါတယ္။ သူဟာ Google app ေတြနဲ႕ website ေတြကို Google အေကာင့္ေတြကို ခ်ိတ္ဆက္ထားေပးတဲ့ settings ျဖစ္ပါတယ္။
ပိတ္လုိက္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ Google က search နဲ႕ activity ကို အေျခခံတဲ့သတင္းအခ်က္အလက္ေတြကို သိမ္းဆည္းလို႕မရေတာ့ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္လည္း Google Assistant ကို အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈပဲ ရွိမယ္လို႕ ေျပာထားပါတယ္။ ဒါက သံုးတဲ့သူမွသာသိသာမွာပါ။

Unicode Version

Google က သင့်ရဲ့တည်နေရာကို ခွင့်ပြုချက်မရဘဲနဲ့လည်း ခြေရာခံနေတယ်လို့ စုံစမ်းသိရပါတယ်။ လေ့လာတွေ့ရှိချက်တွေအရ Princeton University ရဲ့ သုတေသီတွေဟာ Google ဝန်ဆောင်မှုတွေက Android ရော iPhone မှာပါ တည်နေရာအချက်အလက်တွေကို သိုလှောင်ထားကြောင်း ဖော်ထုတ်နိုင်ခဲ့ပါတယ်။ privacy settings မှာပိတ်ထားရင်တောင်မှ သိမ်းနေဦးမှာပါ။
K. Shankari လို့ခေါ်တဲ့ University of California ရဲ့ ဘွဲ့ရသုတေသီတစ်ယောက်ဟာ သူမရဲ့ Android ဖုန်းလေးမှာ Location History ကို ပိတ်ထားပေမယ့်လည်း ဈေးဝယ်ထွက်ဖို့အတွက် noti လေးပြတာကို လက်ခံရရှိခဲ့ပါတယ်။
Google က တည်နေရာအချက်အလက်အတွက် ခွင့်ပြုချက်တွေတောင်းပါတယ်။ ဒါကတော့ Location History setting ထဲမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ Google’s support page မှာကတော့ အခုလိုပြောထားပါတယ်။ “Location History ကို ကြိုက်တဲ့အချိန်မှာ ပိတ်လို့ရပါတယ်။ Location History ပိတ်ထားမယ်ဆိုရင်တော့ သင်သွားတဲ့နေရာတွေကို သိမ်းဆည်းထားမှာမဟုတ်တော့ပါဘူး။” ဒါပေမယ့် လေ့လာချက်တွေအရ ဒါဟာမမှန်ကန်ဘူးဆိုတာကို တွေ့လိုက်ရပါတယ်။
အသေးစိတ်ရှင်းပြထားတဲ့ အစီရင်ခံစာမှာတော့ “Location History” ပိတ်ထားပေမယ့်လည်း Android ဖုန်းလေးမှာ ဘယ်နေရာကိုသွားသလဲဆိုတာကို သူ့ရဲ့ Google အကောင့်မှာ သိမ်းဆည်းထားတုန်းပါပဲလို့ ရေးထားပါတယ်။
တကယ်လို့ သုံးစွဲသူက Location History ကို ပိတ်ထားတယ်ဆိုရင်တောင်မှ သူတို့ဘယ်နေရာမှာရှိနေသလဲဆိုတာကို သိမ်းဆည်းထားဦးမှာပါ။ ပိတ်ထားတယ်ဆိုတာက ဘယ်နေရာမှာ Maps ဖွင့်တယ်ဆိုတာမျိုး၊ Android က ရာသီဥတုကို Update လုပ်ပေးတဲ့အခါမျိုးမှာ မှတ်ထားတာမျိုးကို မတားဆီးနိုင်ပါဘူး။
Google search လုပ်လိုက်မျိုးကလည်း လုံခြုံတယ်လို့ မထင်လိုက်ပါနဲ့။ ရှာဖွေမှုက တည်နေရာနဲ့ မသက်ဆိုင်ဘူးဆိုပေမယ့်လည်း သင့်ရဲ့တည်နေရာကိုသိရှိပြီးတော့ Google အကောင့်မှာ သိမ်းဆည်းထားပေးဦးမှာပါ။
Google ကတော့ အခုလိုတုံ့ပြန်ထားပါတယ်။
“Google က သုံးစွဲသူတွေရဲ့ခံစားမှုကို တိုးတက်ကောင်းမွန်စေဖို့အတွက် တည်နေရာကိုအသုံးပြုနိုင်တဲ့နည်းလမ်းတွေ အများကြီးရှိပါတယ်။ Location History, Web နဲ့ App Activity တို့ကို အသုံးပြုလျက်ရှိနေပါတယ်။ သူတို့ရဲ့လုပ်ဆောင်ချက်တွေကို ရှင်းပြထားပါတယ်။ သုံးစွဲသူတွေ ပိတ်ဖွင့်လုပ်နိုင်တယ်လို့ ပြောထားပါတယ်။ ပြီးတော့ စိတ်ကြိုက်ဖျက်တာမျိုးလည်း လုပ်ဆောင်နိုင်ပါတယ်။”
“Web and App Activity” ကို ပိတ်ထားနိုင်တယ်လို့ပြောထားပေမယ့်လည်း ဒါက အလိုအလျောက်ပွင့်နေနိုင်ပါတယ်။ သူဟာ Google app တွေနဲ့ website တွေကို Google အကောင့်တွေကို ချိတ်ဆက်ထားပေးတဲ့ settings ဖြစ်ပါတယ်။
ပိတ်လိုက်မယ်ဆိုရင်တော့ Google က search နဲ့ activity ကို အခြေခံတဲ့သတင်းအချက်အလက်တွေကို သိမ်းဆည်းလို့မရတော့ပါဘူး။ ဒါပေမယ့်လည်း Google Assistant ကို အကျိုးသက်ရောက်မှုပဲ ရှိမယ်လို့ ပြောထားပါတယ်။ ဒါက သုံးတဲ့သူမှသာသိသာမှာပါ။

Leave a Reply